Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η κήρυξη του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη ως σημείο των καιρών



Φωτογραφία για Η κήρυξη του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη ως σημείο των καιρών
του Βασιλείου Ταμιωλάκη

Η κήρυξη του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη ως σημείο των καιρών αναφέρεται στον εσχατολογικό λόγο του Κυρίου: « Καὶ κηρυχθήσεται τοῦτο τὸ εὐαγγέλιον τῆς βασιλείας ἐν ὅλῃ τῇ οἰκουμένῃ εἰς μαρτύριον πᾶσιν τοῖς ἔθνεσιν, καὶ τότε ἥξει τὸ τέλος », είπε ο Κύριος. Η κήρυξη του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη χαρακτηρίζεται απ’ τον ιερό Χρυσόστομο ως « μέγιστον σημείον » της συντέλειας του κόσμου.

Ήδη απ’ τους πρώτους Εκκλησιαστικούς χρόνους αυτό το « μέγιστον σημείον » θεωρείται πως, εν μέρει, έχει συμβεί. « Ἀλλὰ λέγω, μὴ οὐκ ἤκουσαν; Μενοῦνγε εἰς πᾶσαν τὴν γῆν ἐξῆλθεν ὁ φθόγγος αὐτῶν καὶ εἰς τὰ πέρατα τῆς οἰκουμένης τὰ ῥήματα αὐτῶν », αναφέρεται στην Προς Ρωμαίους. Οι δώδεκα Απόστολοι είχαν κηρύξει σ’ όλο σχεδόν τον τότε γνωστό κόσμο. Ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων αναφέρει σχετικά: « Καὶ σχεδόν, ὡς ὁρῶμεν, ὁ κόσμος ἅπας τῆς περί Χριστοῦ διδασκαλίας πεπλήρωται ». Ο Άγιος Ιερώνυμος παρατηρεί: « Θεωρούμε πως αυτό το σημείο είτε έχει ήδη εκπληρωθεί είτε θα εκπληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί δε νομίζω πως απομένει κάποιο έθνος που να αγνοεί το όνομα του Χριστού. Ακόμη και αν δεν διαθέτει κάποιο κήρυκα, όμως δεν μπορεί να αγνοεί την αναφορά της πίστης απ’ τα έθνη που το περιβάλλουν ». Ο ιερός Αυγουστίνος γράφει: « Τίς θα επίστευεν ότι άπαντα τα έθνη θ’ ανέθεταν τις ελπίδες τους επ’ Αυτόν; Ό,τι ήλπισεν ένας ληστής επί του Σταυρού, το ελπίζουν τα ανά πάσαν την οικουμένην διαδεδομένα έθνη σήμερον ».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το σημείο του ευαγγελισμού των εθνών αναμένεται να εκπληρωθεί και στο μέλλον. Ο Άγιος Αυγουστίνος γράφει πως « υπάρχει ακόμη περιθώριο για καρποφορία και ανάπτυξη μέχρι να εκπληρωθεί η προφητεία ( για εξάπλωση του Ευαγγελίου ) ». Στην επιστολή του για το τέλος του κόσμου αναφέρεται εκτός απ’ το Μθ. 24,14 και στα Ψαλμ. 71,8 και 85,9 και Σοφ. 2,11. Και παρατηρεί πως στην Αφρική υπάρχουν αμέτρητες βαρβαρικές φυλές, στις οποίες το Ευαγγέλιο δεν έχει, ακόμη, κηρυχτεί. Ο Θεοδώρητος Κύρου επισημαίνει πως, πρώτα, θα πρέπει όλη η οικουμένη να καταυγασθεί με τις ακτίνες της Θεογνωσίας και μετά να φανεί « ο του ψεύδους τεχνίτης ». Το ίδιο λέγει και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ιερός Αυγουστίνος επισημαίνει πως ναι μεν η Εκκλησία θα εξαπλωθεί σ’ όλη τη γη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι του κόσμου θα πιστέψουν. Ο Χριστός προφήτευσε πως θα πιστέψουν όλα τα έθνη, όχι όλοι οι άνθρωποι από όλα τα έθνη. Άλλωστε, κατά τον Απόστολο Παύλο, « οὐ πάντων ἡ πίστις », ενώ η προφητεία του Κυρίου πως οι Χριστιανοί θα μισηθούν από όλα τα έθνη δεν θα εκπληρωθεί παρά μόνο αν σε όλα τα έθνη υπάρχουν κάποιοι που μισούν και κάποιοι που μισούνται.

Στη σύγχρονη βιβλιογραφία τονίζεται η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση του Χριστιανισμού, που είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Ο M.R. De Haan συνέδεε τον ευαγγελισμό όλων των εθνών και με την εφεύρεση του ραδιοφώνου. Και τόνιζε πως μ’ αυτή την εφεύρεση δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο γης, που να μην έχει φτάσει ο λόγος του Θεού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εξετάζοντας ιστορικά την πορεία της διάδοσης του Ευαγγελίου, βλέπουμε πως π.χ. στην Αμερική το Ευαγγέλιο δεν είχε κηρυχθεί μέχρι τον 15ο αιώνα. Γι’ αυτό και η ανακάλυψή της γέννησε έντονη εσχατολογική προσμονή. Αφού ο κόσμος είχε ανακαλυφθεί και το Ευαγγέλιο είχε κηρυχτεί παντού, μπορούσε πια να έρθει το τέλος του κόσμου. Σήμερα, πράγματι, το Ευαγγέλιο έχει κηρυχτεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. O Χριστιανισμός είναι η πρώτη σε αριθμό πιστών θρησκεία στο κόσμο. Αυτό δεν συνέβαινε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός. Αυτή τη στιγμή το Ευαγγέλιο είναι το βιβλίο με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμάται πως μόνο από το 1815 μέχρι το 1984 κυκλοφόρησαν περίπου τρία δισεκατομμύρια αντίτυπα. Συνολικά, υπολογίζεται πως έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και έξι δισεκατομμύρια αντίτυπα. Κάθε χρόνο οι Ηνωμένες Βιβλικές εταιρείες κυκλοφορούν περίπου 400 εκατομμύρια αντίτυπα του Λόγου του Θεού. Η Αγία Γραφή είναι, επίσης, το βιβλίο που έχει μεταφραστεί στις περισσότερες ( 2426 ) γλώσσες και διαλέκτους. Θα μπορούσε, λοιπόν, να πει κάποιος πως το σημείο της κήρυξης του Ευαγγελίου σ’ όλα τα έθνη έχει εκπληρωθεί. Ωστόσο, ακόμη, συνεχίζει να εκπληρώνεται ολοένα και περισσότερο. Νέες ιεραποστολές ιδρύονται σε απομακρυσμένες περιοχές, η Αγία Γραφή συνεχίζει να μεταφράζεται σε διάφορες περίεργες διαλέκτους. Στην Κίνα υπολογίζεται πως κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι ασπάζονται τον Χριστιανισμό. Η κήρυξη του Ευαγγελίου στα έθνη παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο.

Ένα άλλο θέμα είναι αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κήρυξη του Ευαγγελίου η εξάπλωση άλλων χριστιανικών ομολογιών, όπως π.χ. του Ρωμαιοκαθολικισμού ή του Προτεσταντισμού. Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, αν αναλογιστούμε πως οι αιρετικοί ονομάζονται « αντίχριστοι » απ’ τους Αγίους Πατέρες. Ο π. Seraphim Rose μιλά για την εξάπλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον προηγούμενο αιώνα στην Αφρική και την Αμερική, όταν αναφέρεται σ’ αυτό το « σημείο » του τέλους. Απ’ την άλλη, και οι αιρετικοί μοιράζουν την ίδια Καινή Διαθήκη που διαβάζουμε και εμείς, έστω και αν παρερμηνεύουν κάποια σημεία της. Πάντως, οφείλουμε να σημειώσουμε πως η Ορθόδοξη Ιεραποστολή έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας Ιεραποστολές σε χώρες, όπου μέχρι πρότινος η Ορθόδοξη μαρτυρία ήταν μηδενική.
pentapostagma.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...