Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Με κατάνυξη η επέτειος ευρέσεως της εικόνας Παναγία η Παραβουνιώτισσα



Με κατάνυξη εορτάσθηκε στο Δήμο Ερέτριας, η επέτειος ευρέσεως της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Παραβουνιώτισσας, η οποία μεταφέρθηκε πριν από 90 χρόνια, από την Μικρά Ασία, στην Ερέτρια.

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου στον υπό ανέγερση ναό της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Παρών ήταν ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλειος Βελέντζας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Χαλκίδος, απέδωσε το οφφίκιο του Οικονόμου στον πρεσβύτερο π. Χαράλαμπο Ραμαντανάκη και όλοι μαζί, κλήρος και λαός, φώναξαν «άξιος, άξιος». Την προηγουμένη, Κυριακή του Θωμά, τελέσθηκε Πανηγυρικός εσπερινός και ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στην πόλη της Ερέτριας.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Η εικόνα της Παναγίας Παραβουνιώτισσας εικάζεται ότι αγιογραφήθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, επί Βασιλέως Ηρακλείου, μετά από μία νίκη του κατά των Περσών. Αγιογράφοι της Εικόνας ήταν 2 ασκητές μοναχοί από την Κύπρο, οι Σιλβέστρος και Ησαΐας. Οι μοναχοί αυτοί μαζί με άλλους χριστιανούς εγκαταστάθηκαν στην Προικόνησο ή αλλιώς στη νήσο Μαρμαρά, όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά από τη νίκη του κατά των Περσών, αποφάσισε να μεταφέρει χριστιανούς από την Κύπρο, για να κατοικήσουν στην Προικόννησο.
Οι μοναχοί Σιλβέστρος και Ησαΐας έμειναν στο βουνό, που μέχρι σήμερα ονομάζεται Παναγιά, όπου ανήγειραν παρά την κορυφή του βουνού, παρεκκλήσι στο όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου δίδοντάς του το όνομα ‘‘Παραβουνιώτισσα’’. Το 1054 κατά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους, ο ναός πυρπολήθηκε. Τον 16ο αιώνα χτίσθηκε πολύ κοντά ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό που δημιουργήθηκε το ονόμασαν Γαλλιμή. Μετά από περισσότερα από εκατό χρόνια, βοσκοί, σκάβοντας για να φτιάξουν ένα μαντρί βρήκαν το δάπεδο του κατεστραμμένου ναού της Παναγίας, μανουάλια καθώς και την εικόνα της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας. Η ανεύρεση της εικόνας έγινε Δευτέρα του Θωμά, για αυτό και καθιερώθηκε να εορτάζεται αυτή την ημέρα.
Μετά την ανταλλαγή του πληθυσμού από τη Μ. Ασία, οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ερέτρια μετέφεραν από την Γαλλιμή μέσα σε δύο μεγάλα καΐκια, αντί περιουσίας, την Αγία Εικόνα της Παναγίας, όπως και άλλες 410 εικόνες.
Προς τιμή της Θαυματουργού Εικόνος δημιουργήθηκε νέα Ενορία στην Ερέτρια (31-3-1999) με Προεδρικό Διάταγμα και το 2002 χτίστηκε ο μικρός ναός της Παναγίας Παραβουνιώτισσας. Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου ναού.΄


 0
 
 0

Δημοφιλή σήμερα
Γευστική πανδαισία στη Χαλκίδα με κριτή τον Λευτέρη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...