Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Το 2013 είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο 23.05.2013



Αποκαλυπτήρια μνημείου στην Θεσσαλονίκη από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη


Εργαστήρια βυζαντινής γραφής, από την συγγραφέα Μαρία Ντε Κάστρο 
και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύριλλος και Μεθόδιος, από τη βυζαντινή γραφή, 
στη γραφή των Σλάβων»  


Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος τιμούνται με εθνική αργία στις σλαβικές χώρες και την γειτονική Βουλγαρία ενώ στην Θεσσαλονίκη γίνονται πολλά γεγονότα που αξίζει όποιος ενδιαφέρεται να τα παρακολουθήσει. Οι Άγιοι γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, σπούδασαν στην Κωνσταντινούπολη και περάτωσαν το βίο τους στη Δυτική Ευρώπη, επιτελώντας το ιεραποστολικό έργο που τους είχε αναθέσει ο βυζαντινός αυτοκράτορας και ο οικουμενικός πατριάρχης. Σε αυτούς οφείλουν την πνευματική και πολιτιστική τους ανέλιξη οι Σλάβοι. Για όλους τους σλαβικούς λαούς και για τον ελληνικό, οι άγιοι Kύριλλος και Mεθόδιος παραμένουν πάντοτε ορόσημα ανεξάντλητης πνευματικής ακτινοβολίας και προσφοράς, διότι είναι εκείνοι οι οποίοι με το έργο τους ενέταξαν τους Σλάβους στο βυζαντινό πολιτισμό διδάσκοντας την ελληνορθόδοξη παιδεία.



ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Διεθνές συνέδριο Σλαβολόγων καθηγητών για τα ίχνη της Κυριλλομεθοδιανής διαδρομής

Τους Θεσσαλονικείς αγίους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, φωτιστές των Σλάβων, τιμά το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ από κοινού με την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων, με τριήμερες εκδηλώσεις, από προχθές  που περιλαμβάνουν διεθνές συνέδριο διακεκριμένων Σλαβολόγων ερευνητών, οι οποίοι θα ψηλαφήσουν τα ίχνη της Κυριλλομεθοδιανής ιεραποστολικής διαδρομής, ημερίδα Σλάβων φοιτητών του τμήματος, με θέμα τη βίωση της Κυριλλομεθοδιανής παράδοσης και διεθνή επιστημονική ημερίδα, που θα μελετήσει τη σύγχρονη πρόσληψή της. 
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο κτήριο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ, σύμφωνα με το πρόγραμμα  και αποτελούν συνέχεια της συμμετοχής του Τμήματος Θεολογίας στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 1150 χρόνια από την αποστολή των ιεραποστόλων Αγίων στη Μεγάλη Μοραβία, μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» Πολιτιστικός Δρόμος της Ευρώπης»(Council of Europe, «St Cyrill and Methodius»  Cultural Routes of Europe).

Σε Τσεχία και Σλοβακία για τις εορταστικές εκδηλώσεις, ο Οικουμενικός πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ανακοινώθηκε από το πατριαρχείο Κων/πόλεως ότι ο οικουμενικός πατριάρχης, αναχώρησε χθες  22  Μαΐου και θα επιστρέψει στις 27 τρέχοντος για Τσεχίαν καί Σλοβακίαν προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με την  συμπλήρωση χιλίων καί εκατόν πεντήκονταετών από την  αποστολής από την Μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως των Θεσσαλονικέων αυταδέλφων Αγίων Κυρίλλου καί Μεθοδίου στην Μεγάλη Μοραβία προς ευαγγελισμόν των λαών της ευρύτερης περιοχής στη χριστιανική πίστη. Τον πατριάρχη συνοδεύουν  οι  Μητροπολίται Winnipeg κ. Yurij καί Μύρων κ. Χρυσόστομος, οἱ πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος Μάξιμος Βγενόπουλος καί αρχιμανδρίτης Ἀμβρόσιος Χοροζίδης, καί οι Νικόλαος Μαγγίνας, δημοσιογράφος-φωτογράφος, και Συμεών Φραντζελᾶς, αρχικλητήρας.



Στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 ΜαΐουΕργαστήρια βυζαντινής γραφής

Θα τα παρακολουθήσουν σχολικοί σύμβουλοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και μια ομάδα παιδιών της Ε΄ και Στ΄ δημοτικού που έχουν επιλεγεί από σχολεία της αντίστοιχης διεύθυνσης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε τον τίτλο: «Κύριλλος και Μεθόδιος: από τη βυζαντινή γραφή στη γραφή των Σλάβων» και είχε προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον σχολείων. Για την Θεσσαλονίκη το συγκεκριμένο πρόγραμμα  έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από το 963 μ.Χ. και την έναρξη του ιεραποστολικού έργου τους.
Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές της Ε΄- ΣΤ΄ δημοτικού και θα τους δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσουν το θέμα της βυζαντινής γραφής, αλλά και να προβληματιστούν για την πολιτισμική αξία της γραφής.
Κατ’ αρχάς τα θέματα που τους απασχόλησαν  ήταν πώς έγραφαν οι Βυζαντινοί, τα αλφάβητα που χρησιμοποιούσαν, τα υλικά της γραφής, τη διακόσμηση των βιβλίων τους. Παράλληλα συζήτησαν για την ιστορία  του Κύριλλου και του Μεθόδιου, των μοναχών που ανέλαβαν να δημιουργήσουν το αλφάβητο των Σλάβων, για την αξία της γραφής ως μέσου επικοινωνίας και πολιτισμού.
Επίσης, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εκπαιδευτικό εργαστήριο της κας Ντεκάστρο με το ίδιο θέμα. Το εργαστήριο αυτό έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν οι σχολικοί σύμβουλοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και μια ομάδα παιδιών της Ε΄και Στ΄δημοτικού (συνολικά 15 παιδιά), που έχουν επιλεγεί από σχολεία της αντίστοιχης διεύθυνσης.



ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 
Αποκαλυπτήρια του μνημείου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου από το Γιάννη Μπουτάρη 
Επιτροπή μετέβη στην Ρώμη όπου τα λείψανα των Αγίων
Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης θα μεταβεί στη Ρώμη και θα επισκεφθεί τα μέρη που βρίσκονται τα λείψανα των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους δύο Αγίους, τα οποία θα γίνουν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, έξω απόν ιερό ναό που είναι αφιερωμένος στον Κύριλλο και τον Μεθόδιο. Όπως είπε ο δήμαρχος, ήδη αντιπροσωπεία από τα Σκόπια έχει επισκεφθεί τους εν λόγω χώρους κι έχει τοποθετήσει πλάκα στη μνήμη των δύο Αγίων στη σλαβομακεδονική γλώσσα. Ενδεχομένως να γίνει ανάλογη κίνηση και από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Λίγα λόγια για την 
Μαρία Ντε Κάστρο

Γεννήθηκε στην Αθήνα.  Από το 1973 μέχρι το 1982 σπούδασε στη Σορβόννη Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για παιδιά και νέους. 
Από το 1982 εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση σαν παιδαγωγός με ειδικότητα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης και έχει μεταφράσει παιδική λογοτεχνία. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε θέματα φιλαναγνωσίας. Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου στις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, στα περιοδικά ΔΙΑΒΑΖΩ και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ.Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο «Μικρές ιστορίες του μουσείου», εκδ. Κάστωρ, που έγραψε μαζί με τον Πάνο Βαλαβάνη και το 2012 με το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο «Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου», εκδ. Μεταίχμιο. Το έτος 2013 είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και τέτοιου είδους εργαστήρια και εκδηλώσεις τιμούν και αναδεικνύουν την παγκοσμιότητα του έργου και την πολιτισμική προσφορά των δύο μεγάλων ισαποστόλων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...