Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

"Αγκαλιάζουμε τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη"



20/7/2012

Εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα είναι χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι. Οχτώ στα δέκα που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής προσέρχονται για δωρεάν εμβολιασμό.

Το πρόβλημα αποτελεί βόμβα για τη Δημόσια υγεία καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιστρέψουν σοβαρές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η διεφθερίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα Β.

Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής από 20 Αυγούστου 2012. Σε πέντε σημεία της Αθήνας - στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα τέσσερα παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου, θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους εμβολιαστικούς σταθμούς.

Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 20 Αυγούστου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος. στο τηλέφωνο 2103847374

Οι γονείς θα μπορούν να προσκομίζουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους από τις 20 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2012, να καταγράφονται στις εμβολιαστικές λίστες. Οδηγίες για το πρόγραμμα εμβολιασμών θα τους δοθούν στους ανωτέρω σταθμούς, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου κατόπιν ραντεβού. Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο "catch up" στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του Βασικού Εμβολιασμού. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη. Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.


Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε « Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο 223 γιατρών μελών του ΙΣΑ στην υπηρεσία ανασφάλιστων άρρωστων συμπολιτών μας που μας χρειάζονται. 87 εθελοντές γιατροί πλαισιώνουν την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου, ενώ είναι πολλοί οι συνάδελφοι που παρέχουν δωρεάν εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις σε όσους ασθενείς τις χρειάζονται.

Το Ιατρείο που στη διοικητική του στήριξη έχει 32 εθελοντές επιστήμονες και εθελοντές από την Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναική», ξεκίνησε τη λειτουργία του ως πρότυπη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σήμερα, έξι μήνες μετά, έχει εξελιχθεί σε Σταθμό εξειδικευμένης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία φαίνεται ότι έχει πέσει σημαντικά. Ξαναβλέπουμε ασθένειες που στον 21ο αιώνα είχαν εκλείψει. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι γονείς που δημιούργησε η οικονομική κρίση, αδυνατούν να αγοράσουν τα εμβόλια που συνιστούν το βασικό εμβολιασμό με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα σε όλα τα λοιμώδη παιδικά νοσήματα. Αυτό είναι μία μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία για την οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία πριν να είναι αργά»

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κωστής Δήμτσας, ανέφερε ότι: «Εδώ και καιρό ο Αρχιεπίσκοπος με την «Αποστολή», έχουμε διαπιστώσει τον κίνδυνο που υπάρχει στα παιδιά οικογενειών με ανασφάλιστους γονείς. Είμαστε αποδέκτες καθημερινά της αγωνίας των γονιών που ζητούν τη βοήθεια μας καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσουν ούτε τον απαραίτητο κύκλο εμβολίων τους. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της υγείας είναι τουλάχιστον δύσκολη ή και επικίνδυνη. Η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανοίγουν την αγκαλιά τους στα παιδιά δίνοντας ένα φιλί προστασίας στη νέα γενιά της Ελλάδας μας. Η Αρχιεπισκοπή με τον ΙΣΑ θα βρεθούν δίπλα στο κάθε παιδί».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...