Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η πίστη ανάλογη με την ηλικία...

Ο αριθμός των πιστών και των άθεων διαφέρει από χώρα σε χώρα, όμως σε όλο τον κόσμο μία τάση είναι σίγουρα κοινή: όσο οι άνθρωποι γερνάνε, τόσο μεγαλώνει η πίστη τους στο Θεό, σύμφωνα με μία νέα διεθνή έρευνα. Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης (NORC) του πανεπιστημίου του Σικάγο, συνέκριναν δεδομένα από 30 χώρες (στις οποίες περιλαμβανόταν η Κύπρος, αλλά όχι η Ελλάδα), που αφορούσαν το χρονικό διάστημα 1991-2008 και είχαν ληφθεί από δειγματοληπτικές έρευνες, στις οποίες οι κάτοικοι των χωρών κλήθηκαν να απαντήσουν για την πίστη τους στο Θεό, το βαθμό της πίστης τους και πώς αυτή αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η συγκριτική και διαχρονική έρευνα έδειξε ότι η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πίστη. Η θρησκευτική πίστη είναι πιο ισχυρή μεταξύ των ηλικιωμένων, με το 43% των ατόμων άνω των 68% κατά μέσο όρο διεθνώς να δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Θεός υπάρχει έναντι μέσου ποσοστού μόλις 23% μεταξύ των νεότερων ανθρώπων κάτω των 27 ετών.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πιστών στο Θεό νέων (κάτω των 28 ετών) είναι 54% και των ηλικιωμένων (άνω των 68 ετών) είναι 66%, ενώ αντίθετα στη Γαλλία μόνο 8% στους νέους και 26% στους ηλικιωμένους, μία διαφορά που αντικατοπτρίζει ανάγλυφα το χάσμα των θρησκευτικών πεποιθήσεων, σε όλες τις ηλικίες, που χωρίζει τις δύο όχθες του Ατλαντικού. Η μεγαλύτερη αύξηση στην πίστη συνήθως συμβαίνει διεθνώς μετά την ηλικία των 58 ετών, πιθανώς καθώς η συνειδητοποίηση του αναπόφευκτου θανάτου εμφανίζεται σιγά-σιγά σε κάθε άνθρωπο.

Η έρευνα αποκαλύπτει τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών, από τις Φιλιππίνες που με ποσοστό 94% πιστών στο Θεό εμφανίζονται ως η πιο αφοσιωμένη στο Θεό χώρα, έως την πρώην ανατολική Γερμανία που με 13% μόνο πιστούς στο σύνολο του πληθυσμού εμφανίζεται ως η πιο αποστασιοποιημένη από τη θρησκεία.

Οι καθολικές χώρες είναι γενικά οι πιο πιστές, ενώ μεταξύ των προτεσταντικών χωρών ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ. Ο αθεϊσμός είναι πιο ισχυρός στις χώρες της Σκανδιναβίας, καθώς και στις πρώην ελεγχόμενες από την ΕΣΣΔ περιοχές, με εξαίρεση την καθολική Πολωνία. Η ανατολική Γερμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό άθεων (52%) και οι Φιλιππίνες το χαμηλότερο (0,7%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των άθεων Τσέχων είναι 40%, των Γάλλων 23%, των Ολλανδών 20%, των Σουηδών 19%, των Ισραηλινών 6%, των Ιταλών 5,9%, των Πορτογάλων 5%, των Ιρλανδών 5%, των Πολωνών 3,3%, των Αμερικανών 3% και των Κύπριων μόλις 1,9% (το δεύτερο μικρότερο ποσοστό δηλωμένης αθεϊας μετά τις Φιλιππίνες).

Εξάλλου οι Κύπριοι δήλωσαν σε ποσοστό 59% ότι είναι βέβαιοι για την ύπαρξη του Θεού, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ είναι 61% (ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διεθνώς και πολύ υψηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη), στην Ιαπωνία 4,3%, στη Σουηδία 10,2%, στη Γαλλία 15,5%, στη Βρετανία 16,8%, στη Ρωσία 30,5%, στην Ισπανία 38,4%, στην Ιταλία 41%,στην Πορτογαλία 51%, στην Πολωνία 62%, στο Ισραήλ 65,5% και στις Φιλιππίνες 83,6%. Στο ερώτημα κατά πόσο ο Θεός νοιάζεται προσωπικά για τους ανθρώπους, η πίστη κυμαίνεται από 8% στην ανατολική Γερμανία έως 82% στις Φιλιππίνες.

Διαχρονικά, η πίστη στο Θεό φαίνεται να υποχωρεί διεθνώς, αλλά σε πέντε χώρες (Ρωσία, Σλοβενία, Ισραήλ, Δ. Γερμανία, Ιαπωνία κ.α.) ενισχύεται, έστω και οριακά. «Η πίστη στο Θεό έχει μειωθεί στις περισσότερες χώρες, αλλά οι μειώσεις είναι αρκετά μέτριες, ιδίως σε ετήσια βάση», δήλωσε ο ερευνητής, ο οποίος εκτίμησε πάντως ότι, αν συνεχιστούν οι τωρινές τάσεις, στο μέλλον ο αθεϊσμός θα εξαπλωθεί περισσότερο στη Γη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...