Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

H Ορθόδοξη Εκκλησία, το έργο της και η φορολογία


Μάλλον τώρα κατάλαβε ο αρχιεπίσκοπος Ελλάδας τι σήμαινε ο θερμός εναγκαλισμός με τον κ. Παπανδρέου τις προάλλες στου Μαξίμου......
Έτσι παρά τις αντίθετες εντυπώσεις, η ιεραρχία της εκκλησίας μόλις τώρα συνειδητοποίησε ότι στο κείμενο του προσχεδίου νόμου (άρθρο 3 παρ. 4), το ποσό του τριπλασιασμού του συντελεστή του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας, ειδικά για τα...
νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν προβλέπεται ως έκτακτη εισφορά της Εκκλησίας μόνον προκειμένου να καταβληθούν οι δύο δόσεις της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και ως πάγια αύξηση της φορολογίας της και για το μέλλον.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις την στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και των προνοιακών δράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος . Ενδεικτικά αναφέρουμε τα φιλανθρωπικά Ιδρύματα και τις κοινωνικές δραστηριότητες που λειτουργούνται και συντηρούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος, τις Μητροπόλεις, τις ιερές μονές και τις ενορίες και τα οποία κινδυνεύουν με λουκέτο.

20 Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί.
84 Γηροκομεία - Στέγες Γερόντων.
13 Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων.
30 Διάφορα Ιδρύματα.
8 Ιδρύματα για Άτομα με ειδικές ανάγκες.
54 Κατασκηνωτικά Κέντρα.
33 Ιδρύματα Νεότητος.
10 Νοσοκομεία - Ιατρεία.
6 Ξενώνες.
36 Οικοτροφεία - Ορφανοτροφεία.
195 Συσσίτια - Τράπεζες Αγάπης.
44 Σχολές Αγιογραφίας.
136 Σχολές Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής.
47 Διάφορες Σχολές.
35 Τράπεζες Αίματος.
1 Οίκος Τυφλών.
13 Φοιτητικές Εστίες.
7 Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας.

Η εκκλησία λοιπόν να μην πληρώσει; Και βέβαια να πληρώσει αλλά αυτά που τις αναλογούν με ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου Δικαίου μιας και με το άρθρο 1 παρ. 4 του Νόμου 590/1977 "Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος" είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και συνεπώς επιβάλλεται συνεπώς η ίση μεταχείρισή Της με τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.

Μάλιστα η Εκκλησία της Ελλάδος, επισημαίνει ότι οι ιερές Μητροπόλεις, οι ιερές μονές και οι ενορίες καταβάλλουν το Ε.Τ.Α.Κ., ακόμα και για ακίνητα, τα οποία έχουν δεσμευθεί με ρυμοτομικά βάρη και απαλλοτριώσεις, αλλά δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες αποζημιώσεις, οπότε παραμένουν στην κυριότητά τους, χωρίς να αποδίδουν κανένα μίσθωμα και χωρίς να είναι εφικτή η πώλησή τους στην πραγματική αξία τους.

Ειδικά για την Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζεται, ποσοστό 60% των ακινήτων, για τα οποία καταβάλλει Ε.Τ.Α.Κ. είναι δεσμευμένα, και μολονότι εκδόθηκαν δεκάδες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, που διατάσσουν την αποδέσμευσή τους, το Ελληνικό Δημόσιο, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του, δεν έχει προβεί σε συμμόρφωση προς αυτές.


Πηγή: onlinepress

Απο: taxalia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...